Alt is more!
 
Buy tickets now!

News

Check out a cool party reportage

Alternative Party 2009 reportage by "zuulkuul" at YouTube. Thanks for sharing this! You can still add your pictures to our web 2.0 page.


Compo results at Pouet

Here are the results for all of the compos. Great amount of entries with a lot of variety this year. Congratulations to all the winners!


Thank you for great event

This years event is now over. Alternative Party wants to thank all the visitors, speakers, artists, sceners, exhibitors, sponsors, partners and ALL of you for a warm and lovely event we got.


CyberPunk

2009-03-04 20:22 by Pirita Paananen (6 comments)

Kun kuulin Altpartyjen vuoden teemasta lähdin selvittämään itselleni, mitä CyberPunk todella tarkoittaa; halusin tarkentaa hieman hämäräksi jääneitä genrerajoja, eivätkä nuo rajat vieläkään ole aivan täysin selviä. Lähdin heti alusta asti hakoteille päätyen ensimmäisissä assosiaatioissani aiheesta ohi suoraan Vampyyreihin ja Gootteihin.

Kyselin muutamilta tuttaviltani aiheesta: H. käski minun katsoa BladeRunnerin ja lukea CyberPunk-nimisen roolipelin sääntökirjan. Se kuulemma selventäisi minulle mitä Cyberpunk oikeasti on. Wikipedia suosittelee samaisen elokuvan katsomista, mutta mainitsee myös Matrixin, Terminaattorin ja Ghost in The Shellin. Tässä kohtaa leikki muuttui tylsäksi. Ensimmäisten täysin ohimenneiden assosiaatioiden paljastuessa vääriksi ja kyseistä genreä edustavien elokuvien paljastuessa tylsiksi en enää tiedä mitä sanoa. En oikein osaa erottaa näitä genrerajoja muuallakaan, mutta yleisesti ottaen, jos siinä on 'punk' niin se on mielenkiintoista.

Muistan miten vuosituhannen vaihteessa pojilla oli pitkiä mustia nahkatakkeja Matrixin innoittamana ja miten he halusivat olla kuin Neo. Se mitä en koskaan ymmärtänyt oli leffan hehkutus; se piti kuulemma katsoa monta kertaa, ennen kuin sen tajusi. Itse tajusin homman jujun ensimmäisellä kerralla, eikä kiinnostusta katsoa kyseistä elokuvaa toista kertaa ollut.

Mitä tulee Terminaattoreihin, niitä katsottiin ala-asteella kaverin luona salaa, kun vanhemmat eivät olleet vahtimassa. Pienenä ne olivat jännittäviä. Ghost in the shell edustaa siinä määrin samanluokan elokuvia, että aikanaan kaikkien piti nähdä se, ja jos siitä ei pitänyt oli lähinnä outo. Itse yritin muutamaan otteeseen katsoa kyseistä elokuvaa, mutta onnistuin aina nukahtamaan, ennen kuin se oli edes puolessa välissä.

Alkuperäiset assosiaationi romanttisesta ja seksikkäästä PunkGothicVampire-linjasta hävisivät siis näiden elokuvien myötä taivaan tuuliin ja jäljelle jäi vain kylmä todellisuus. Cyberpunkissakin ilmenevä tekoäly antaa vihjettä siitä, mihin maailma oikeastikin on menossa. Nykypäivänä saat ostettua kaupasta robotteja, jotka käyttäytyvät kuin eläimet. Ja muistelenpa nähneeni jossain Japanilaisia ihmisrobottejakin. Asioiden koneellistaminen kasvaa koko ajan; seuraavana konkreettisena esimerkkinä Helsingissä taitaa olla Metro, jossa ei ole kuljettajaa.

Viimeksi kun olin kipeänä mietin lääkäriltä lähtiessäni, muistinko varmasti kuumeisena kertoa kaikki oireet mistä olin kärsinyt (siis yskiminen, tukkoisuus, kuumeilu...). Tämän pohdinnan jälkeen totesin kaverilleni, että olisi huomattavasti helpompaa, jos voisi vain mennä lääkäriin, antaa lääkärin skannata ihon alle upotetun sirun, josta lääkäri näkisi suoraan oireet, ruumiin lämmön vaihtelut ja muut arvot. Tämä nopeuttaisi diagnosointia, eikä meidän tarvitsisi sairaspäivinä edes raahautua lääkäriin, kun voisimme suoraan tarkistaa sirulta itsekin oman ruumiinlämpömme ja lähettää sirulta tulevan raportin lääkärille kuitattavaksi. Tähän on ehkä vielä matkaa, mutta siirrymme koko ajan lähemmäs sitä.

100 vuotta sitten asiat, jotka meille nykypäivänä ovat arkisia, olivat scifiä. Silloin ei ollut internetiä, ei tietokoneita, enkä usko että kukaan silloin pystyi edes kuvittelemaan, että 100 vuotta myöhemmin, lähes tulkoon kaikilla on kotona mahdollisuus elää, kokea ja kasvaa internet-nimisessä "cyber"-todellisuudessa. Nyt minäkin istun tässä, kirjoitan tätä blogientryä sohvaltani kannettavalla tietokoneella ja mietin millainen tämä todellisuus on 20 vuoden kuluttua. Kaikki tuntuu kehittyvän niin nopealla syklillä, etten oikein usko, että kukaan pystyy ennustamaan, missä olemme seuraavan 100 vuoden kuluttua. Onko meidän tämän päivän scifimme ja cyber-maailmamme silloin todellisinta totta? Maailma koneellistuu ja tekoälyt kehittyvät hirvittävää vauhtia. Onko kaikki tämä koneellistuminen vain hyvästä, vai onko se myös pahasta? Mitä tapahtuu, jos oikeasti koneellistamme kaiken? Olemmeko lopulta todella taistelemassa omia luomuksiamme vastaan maailman herruudesta? Pakoilemmeko lopulta koneita ja niiden valtaa vai ymmärrämmekö lopettaa ajoissa?

Ehkä jonain päivänä me kaikki katoamme tähän Cyber-maailmaan. Epätodelliseen todellisuuteen, josta kukaan ei oikein pysty määrittelemään, onko sitä oikeasti olemassa; kärjistettynähän tämä kaikki on vain ykkösiä ja nollia peräjälkeen.

Add a comment

Comments

Comment by hotboy96 | 2009-03-04
Hotboy sydän Pirre
Comment by beeta | 2009-03-04
pakko kyllä antaa miinusta Ghost in the Shellin dissauksesta ;) se on loistava leffa. Ai seki menis cyberpunkkiin vai.. eiks siinä tapauksessa Hyperionki pitäis mennä? Mitäs muut on mieltä

Ihon alle laitettavia mikrosirujahan on muuten jo käytössä, tosin ei käsittääkseni sellaisia jotka seuraisi ruumiintoimintoja vaan iha tiedon talletuksen ulkopuolelta mahdollistavia.

ainii.. ja joo: voihan cyberpunkin kai aatella olevan vähä kasaria. Toisaalta se kuitenkin on myös nykypäivää ja tulevaisuutta, viittaan vaikkapa DARPAn toimintaan.
Comment by digikim | 2009-03-04
AltParty 2009 menee 200 vuotta eteenpäin, 20 vuotta taaksepäin. :)
Comment by pirre | 2009-03-18
tuohon Beetan kommenttiin mikrosiruista liittyen; näin joskus viime viikolla artikkelin, jossa kirjoitettiin suomalaismiehestä, joka oli asennuttanut sormiproteesiinsa USB-tikun. Juttu oli yhtä aikaa sekä korni, että kiinnostava, että ehkä jopa hieman inha. "Cyber is here".

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/03/835308
Comment by Mika Hämäläinen | 2009-03-18
piiri ihonalle logittamaan lämmöt & pulssit & virukset vois olla pop..
bluetoothilla kertomaan kännyn herätysprosessille "ei tartte herättää tänäaamuna"
Comment by Burgeri | 2009-05-07
"Cyberpunk" scifigenrenä ei ole kadonnut minnekään eikä ole edes olennaisesti kasaria, mutta 80-luvun loppupuolen suuri cyberpunk-buumi perustui enemmän actionin ja seikkailufiktion paraan kuin vakaviin pohdiskeluihin koneistetun ja pervasiiviverkottuneen yhteiskunnan tulevasta kehityksestä. *Se* oli kasaripunkkia ja Cyberpunk 2020:n suuri karhunpalvelus pienille scifinörtin aluille.
*
*
What is the sum of 6 and 5?*

Blog posts

What's next?

Alternative Party 2009 has ended. What's next? Read more …


Jeri Ellsworth invites YOU to Alternative Party 2009!

Our special guest Jeri Ellsworth has created an entertaining invitation video to all of you - she urges - or even threatens - you to come to Alternative Party 2009! Read more …


MSX

MSX Info Update -tapahtuma keskittyy MSX-standardin mukaisiin kotitietokoneisiin ja kaikkeen, mitä niillä voi tehdä... Yleiseen harrastamiseen, ohjelmointiin, pelaamiseen, demoihin, keräilyyn jne. Read more …